Yabancılar 4857 Sayılı İş Kanununa Tabi midir?
Günümüzde yürürlükte olan 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında , işçinin vatandaşlığına ilişkin herhangi bir sınırlama öngörülmemiştir. Bu doğrultuda, çalışma izni alan yabancıların Türkiye’de 4857 sayılı kanuna tabi olarak çalışabilmesi olanaklıdır.
Türk hukukunda özel kanunlar vasıtasıyla yabancıların bazı meslek, sanat ve iş kollarında çalışmalarına birtakım sınırlamalar getirilmiştir. Ayrıca, 6735 sayılı Kanun’un 9. maddesinin 1. fıkrasının (ç) bendinde, diğer kanunlarda Türk vatandaşlarına hasredilen iş ve meslekler için yapılan çalışma izni başvurularının reddedileceği belirtilmiştir.
Yabancılara yasak olan mesleklerin icrası dışında kalan ve 4857 sayılı İş Kanununu kapsamına giren her türlü işler açısından Yabancılar ile Türk Vatandaşları arasında herhangi bir ayrım yoktur. Buna göre yabancı ülke vatandaşları da İş Kanunu ve ilgili tüm mevzuatın sağladığı hakları kullanabilmekte, ödenmeyen tazminat ve alacaklarını doğrudan veya mahkeme yoluyla talep edebilmektedir.
Süresiz ya da süreli çalışma iznine sahip olan yabancı işçilerin ortak özelliği bir işverene bağlı olarak çalışmakta olmalarıdır. Böyle bir durumda yabancı çalışan kişiler, İş Kanunu kapsamına alınırlar. İş Kanunu kapsamına giren yabancı işçiler de kıdem tazminatı almaya hak kazanmış olurlar.
Bir yıldan az çalışmış olan yabancı işçilerin kıdem tazminatı almaya hakları olmaz. Yani, çalışma izni alan yabancının kıdem tazminatı alabilmesi için o iş yerinde 360 günden yani bir yıldan fazla kıdeminin olması gerekmektedir.
Mesleklerin icrası, çalışma hayatı ve kuralları, çalışma izni ve yasal tüm haklarınız için HUKUK servimizden danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.